Müziğe Küçük Yaşta Başlarken - 2
Müziğe küçük yaşta başlarken adlı geçen aylarda yazdığım makalede erken müzik eğitimi kapsamında 5 yaş ve altı çocuklarda tavsiye edilen iki çalgı aleti vardır demiştim: Piyano ve Bateri (Davul). Aslında bu pek de doğru değil, yani tüm dünyada enstrüman eğitiminde başlangıç farklı da olabiliyor. Başka birçok ülkede rastladığımız farklı örnekler var. Örneğin ¼ boy dediğimiz çalgı boyutlarında keman, viyola, çello hatta kontrbas yani yaylılar ailesi, tüm vurmalı ailesi tabi ki telli ve tuşlu ailesi (piyano, gitar, arp vb.) bile eğitim için küçük yaşta başlatılabilir. Ancak bu söylediklerim sizi yanıltmasın. Bu çalgıların tamamı 5 yaş altı için özellikle ayrı bir çabayı gerektirir. Nasıl oluyor da bu çalgılara çocuklarını yönlendiriyorlar diye soracaksınız? Örneğin Uzak doğu ülkelerinde yaylılar ailesi üzerine çok düşülüyor. Suzuki yöntemi sayesinde bu branşlarda büyük gelişmeler kaydediliyor. Fakat bu başlı başına ayrı büyük bir eğitim sistemi demek.
Yani sizler aile büyükleri olarak ilk yazımda bahsettiğim gibi çocuğu gözlemlediniz, ritm çubukları aldınız ve gördünüz ki çocuğunuz sürekli müzik ile ilgili, şarkılar söylüyor, her müziğe ritm tutuyor, dans ediyor. Peki, bundan sonra bir uzmana danışarak (Müzik Eğitimcisi) çocuğunuzu yönlendirmek istediniz.
Şimdi yapmanız gereken iki soruyu cevaplandırmak:
1) Ebeveyn olarak sizlerden en az birisi müzisyen, müzik eğitimcisi hatta sanatçı mı?
2) 2 yaşından itibaren katılabileceği bu profesyonel sanat eğitimi için siz çocuğunuza her gün birkaç saatini ayırarak yardımcı olabilir misiniz?
1. Sorunun cevabı evet ise zaten çocuğunuz müzik dolu bir evde büyümüş, kulağı müzik kültürü ile dolmuştur. Ayrıca sizden çalgı öğretmeninin yanında öğrenebileceği her şeyi öğrenebilir. Dememişler mi sanatçının çocuğu da sanatçı olur.
2. Soruya evet demek çok zor olabilir. Günlük hayatımızda çoğu zaman yorgunluktan dişlerimizi fırçalayacak zamanı bile bulamıyorken her gün aksatmadan oturacak ve çocuğumuz çalgı ödevlerini yaparken bir saat hatta ilerleyen eğitimlerde bir saatten daha fazla onunla ilgileneceğiz. Gerekirse ders alırken onu ve öğretmenini izleyecek, anlatılanları evde tekrar anlatacak hatta bir öğretmen gibi evde ona yol göstereceğiz.
İşte bu ve bunun gibi yapılması gerekenler profesyonel çalgı eğitiminin olmazsa olmazlarıdır. Bu yüzden 2-3 yaşındaki bir çocuk çalgı eğitimine başlıyorsa aile çoktan onun bir sanatçı olmasına karar vermiş, mesleğini seçmiştir. Bu yoldaki uzun ve zorlu engelleri göze almıştır.
Aslında bu mesleki seçim bizim için çok zor, daha çocuğumuz yolun başında diyorsanız; o zaman biraz daha basitten gitmekte yarar var. Önce kreş ve anaokulunda müzik eğitimi, bırakın bol bol şarkı söylemeyi öğrensinler. Sonra yaşı 4-5 yaşına geldiğinde artık piyano ya da bateri eğitimi. Müzik yaşamınızda keyifli yolculuklar.
Pelin Aşkın Kumova
Rekor Sanat - Piyano Öğretmeni